Popularni postovi

Čovjek stvara ogroman online muzej za starinske kalkulatore

StjepanBan

 Pet stotina osamdeset i tri kalkulatora, 128 marki i jedan čovjek koji ih je sve mukotrpno katalogizirao.



Emil Dudek, tehnološki entuzijast koji živi u Južnom Walesu, U.K., proveo je posljednjih osam godina nabavljajući kalkulatore proizvedene 1970-ih, rastavljajući ih, fotografirajući, analizirajući tehnologiju i postavljajući sve to na svoju web stranicu zajedno sa specifikacijama i komentarima svaki stroj.

To je digitalna oda jednog čovjeka elektroničkim kalkulatorima. Za Dudeka, koji je svoj prvi elektronički kalkulator dobio u dobi od 15 godina, 1976., uređaji predstavljaju snimku vremena -- trenutak na vrhuncu digitalne računalne revolucije.

"Kalkulatori su bili ono za čim smo slinili kao klinci s nosom zalijepljenim za izlog", kaže Dudek koji vodi stranicu Vintage Technology. "Kalkulatori su nam dali slobodu i moć da radimo složene izračune."

Dudekov online katalog kalkulatora impresivna je arhiva kalkulatora iz jednog desetljeća. Svaki od 583 kalkulatora na stranici ima navedenu veličinu, snagu, kućište, informacije o zaslonu, godinu proizvodnje i ime proizvođača. Modeli također uključuju komentare koji objašnjavaju korištene komponente, konstrukciju i korištenu logiku.

U konačnici, Dudek se nada da će katalogizirati 3000 do 5000 kalkulatora za koje procjenjuje da su napravljeni 1970-ih.

"Ono što sam smatrao jako zanimljivim je da ne sadrži samo informacije o kalkulatoru, već i brojeve čipova iz nekih starih IC-ova koji se koriste u uređaju", kaže Matt Stack, entuzijast kalkulatora koji je nedavno napravio grafički kalkulator izgrađen na hardveru otvorenog koda. "Volim se smatrati stručnjakom za kalkulatore i naučio sam nešto."

Za cijelu generaciju korisnika kalkulatori su bili prvi uvod u svijet digitalnog računalstva. Stolno računalo i kasniji džepni strojevi oslobodili su korisnike tablica dnevnika i grafikona. Danas su znanstveni kalkulatori gotovo statusni simbol među alfa štreberima.

Dudekova stranica Vintage Technology započela je kao mjesto na kojem je pokazao svoju strast prema uređajima koji su davno bili zaboravljeni.

"Ja sam kolekcionar u tranzitu", kaže. "Važna stvar su informacije. Cijela svrha moje stranice je uzeti opskurne stvari iz prošlosti i staviti informacije o njima na web kako bi ih drugi ljudi koji možda traže te informacije mogli pronaći."

Dudek je pročešljao eBay, garažne rasprodaje i nekretnine kako bi pronašao stare uređaje koje je želio. Svaki proizvod na njegovoj web stranici je uređaj koji je posjedovao, rastavljao i igrao se s njim. Ne zanima ga samo surfanje webom i popis specifikacija. 

Uzmite ove komentare o američkom kalkulatoru M-26 iz 1975. ili 1976., nepoznatog proizvođača.

"Logika je prilično loša bez oporavka, nestajući negativni predznak, negativna nula i kvarovi dijeljenja na negativnu nulu, osnovna funkcija postotka i čudna funkcija konstante. Moj primjer također nema resetiranje pri uključivanju. Neophodno za svačiju kolekciju -- samo da vidim koliko loš kalkulator može biti", stoji u popisu kalkulatora na njegovoj web stranici.

Dudek sa sobom ima oko 200 kalkulatora, a kaže da nije opsesivni kolekcionar. Kalkulatori koji su navedeni na njegovoj web stranici često se prodaju kako bi se napravilo mjesta za nove.

"Nisam milijarder," kaže, "i nisam kolekcionar koji skuplja radi sakupljanja. Informacija je ključna, činjenica da posjedujem ove uređaje za mene je nebitna."

Dudek, koji provodi oko 2-3 sata tjedno na svojoj web stranici, kaže da ga e-mailovi korisnika drže. Neki dijele svoja sjećanja na određeni kalkulator ili opisuju kako su radili u tvrtki koja ga je proizvela.

"Možda ga nikad neću završiti, vjerojatno neću", kaže. "Ali vjerujem da bi ove informacije bile izgubljene da to nisam učinio."

Ukratko o kalkulatoru.eu.org

Author & Editor

---------------- -------------Free ADS-- ----- ----- -----------Free ADS -------- - - - - - -Free ADS - - - - - - - -

Istaknuti post

Hakeri modificiraju, overclockiraju i reprogramiraju svoje kalkulatore

   Benjamin Moody proveo je dva mjeseca pokušavajući razbiti programski kod svog grafičkog kalkulatora TI-83, proces koji je uključivao pr...