Popularni postovi

Dva nova komada tehnologije ispunjavaju najsjajnija obećanja tehnologije. Pretjerano za svaku nišu; prozor u budućnost bez obzira na proračun.

StjepanBan

 

Casio je ovog tjedna objavio kalkulator, a Amazon tablet u razmaku od 24 sata. Samo to je neupadljivo. Jedna košta 220 dolara, druga 50 dolara. To također ne bi podiglo mnoge obrve, dok ne shvatite što je što.

Kalkulator od 220 dolara je Casio S100. Da, tako je, 220 dolara za kalkulator. Nije ni grafički kalkulator niti aplikacija za kalkulator u raskošnijem hardveru. To je 12-znamenkasti kalkulator koji sjedi na vašem stolu, s kvadratnim korijenjem, kakav ste posljednji put vidjeli na vrhu poreznih prijava svojih roditelja ranih 90-ih. Tablet od 50 dolara najnoviji je Amazon Fire, 7-inčni, 8-gigabajt, četverojezgreni, pristojan vijek trajanja baterije, gledanje filmova i preuzimanje aplikacija, mini, mobilno računalo sa zaslonom osjetljivim na dodir. Nudi vam izbor između mnogo, mnogo drugih stvari, više od 3000 besplatnih aplikacija za kalkulator.

Ova razlika između jeftinog novog proizvoda i skupog retro izgleda suludo, ali nije. Svaki ima savršenog smisla, na svoj način, i podsjeća nas koliko tehnologija može biti divna, na koliko mnogo načina.

Jeftini tablet

Počet ćemo s Fire tabletom jer je lakše progutati. Zapravo, to čak nije ni prvi tablet od 50 USD. Walmart je mjesecima, ako ne i godinama, prodavao Android ploče tvrtki s imenima kao što su Visual Land i Ematic te JLab i RCA (da, taj RCA). No, ovo su samo tehnički tableti, na isti način na koji su Impractical Jokers tehnički televizijska emisija. Oni postoje, ali ne biste htjeli provoditi vrijeme s njima. Oni su vjesnici totalne komoditizacije, dno prema kojem drugi jure.
Amazon Firestory
Amazon

Po svemu sudeći, Amazonov novi Fire tablet zauzima potpuno drugačiji taksonomski rang. Lakši je, baterija mu traje dulje, njegov bi zaslon trebao biti poboljšan zahvaljujući tehnologiji in-plane switching (IPS) koja često nedostaje njegovim jeftinim konkurentima. Neće osvojiti nikakvu nagradu, a uz iPad Air 2 ili 10-inčni Kindle HD još uvijek je u biti cigla. Cigla, međutim, košta doslovno jednu desetinu cijene. Čak i manje, ako ga kupite u pakiranju od šest komada, što možete, jer smo došli do točke gdje se dovoljno dobre tablete mogu kupiti i prodati poput Miller Litea.

Postoji jednostavan razlog zašto Amazon može ponuditi Fire tako jeftino, osim očiglednih manjih komponenti u odnosu na skuplje tablete tvrtke. "Amazonov hardver prodaje se po cijeni kako bi se potaknula prodaja sadržaja i članstvo u Prime", kaže direktor istraživanja Current Analysis Avi Greengart, "što dovodi do povećane prodaje kroz Amazonove maloprodajne operacije." Zamislite Fire, dakle, kao pristupni gadget. S druge strane tih vrata nalaze se Amazonova kolica za kupnju.

Što se hvati tiče, nije osobito okrutna. Amazon može zamisliti vlasnike Fire tableta kako predano kupuju njegove digitalne prolaze, ali (osim što ih ograničava na svoju trgovinu aplikacija) ne prisiljava ih na to. Ako žele koristiti Amazon Fire za kupnju na Target.com, mogu. "Za razliku od e-čitača Kindle, tableti Fire ne ograničavaju kupnju sadržaja na vlastite trgovine", kaže izvršni direktor istraživanja Jackdaw Jan Dawson. "Dakle, Amazonu je mnogo teže jamčiti da će vratiti novac putem drugih kupnji nego s e-čitačima."

Komumitizacija može značiti jeftino, naravno. Ali to može značiti i dostupno.

To što nije nesebično (Amazon je posao!) ne poništava neto dobit od više, bolje tehnologije u rukama više ljudi. To je snažan razvoj. Opet, malo je vjerojatno da će Fire biti izvrstan tablet ili čak onaj koji biste osobno željeli posjedovati. "Mnogi kupci jeftinijih tableta na kraju ih ili napuste ili sljedeći put plate više za bolje", upozorava Dawson. Drugim riječima, ako želite iPad, uzmite ga.

Ipak, ne može si svatko priuštiti (ili želi) iPad. Slično tome, pametni telefoni i računala osnovne razine još uvijek koštaju stotine dolara, dovoljno da ih stave izvan proračuna mnogih obitelji, posebno u bilo kojoj količini. Čak i novi iPod touch košta četiri puta više nego što biste potrošili na Fire od 7 inča.

Zapravo, umjesto usporedbe Fire tableta sa svjetskim Walmart tabletima izvan marke, evo druge vježbe. Prije manje od tri godine Apple je najavio 7,9-inčni iPad mini. Novi Fire tablet ima zaslon s više piksela po inču nego što je imao taj tablet. Ima brži procesor i dvostruko više RAM-a. Njegovo skladište je proširivo. Može pristupiti Amazon Undergroundu, koji nudi besplatne igre koje se na drugim platformama oslanjaju na kupnju putem aplikacije. iPad mini, na lansiranju, koštao je 330 dolara.

Amazonov novi Fire tablet nije nužno bolji od prvog iPada mini, iz raznih razloga, a tri godine se mogu činiti kao cijeli život u zemlji gadgeta. Ipak, činjenica da su čak i blizu usporedivih još uvijek je izvanredan podvig. Komumitizacija može značiti jeftino, naravno. Ali također može značiti dostupnost. Vatreni su još uvijek dio utrke prema dnu, ali barem to dno nije tako nisko.

 

Zapravo, prilično je blizu mjesta gdje je bio vrh (isprike entuzijastima Nexusa 7) prije samo nekoliko godina.

Skupi kalkulator

A tu je i Casio S100.

Ako je vaša trenutna reakcija na kalkulator od 220 dolara da zapalite najbliži abažur, to vrijedi. Uostalom, možete doslovno guglati riječ "kalkulator", i pojavit će se jedan koji je sposobniji nego što S100 jest ili će ikada biti. Ovdje nema nadogradnji firmvera kojima se možete radovati; čak se i ne spaja na internet.

žuč! Pa ipak, jeste li ga vidjeli? Lijepo je, što se tiče kalkulatora, što se pokazalo prilično daleko. To tijelo od aluminijske legure osjećalo bi se kao kod kuće uz vrhunski humidor ili Newtonovu kolijevku od čistog titana.


Uspijeva izbaciti i neke tehnološke inovacije kalkulatora, iako vjerojatno nije bilo puno toga za napraviti. Njegov zaslon ima dvostrani antirefleksni premaz za lako čitanje, dok tipke "V-shaped gear link", prve za stolne kalkulatore, podsjećaju na inovativne tipke "mehanizma leptira" u Appleovom novom MacBooku. Brojevi i riječi na njegovim tipkama integrirani su kao dio procesa oblikovanja, a ne nalijepljeni nakon toga, što znači da se neće istrošiti pod pritiskom ponovljenog kuckanja.

Sama ta funkcionalnost još uvijek ne opravdava cijenu. Srećom, ne mora. Vrijednost Casio S100 leži u više od zbroja njegovih, dobro, zbrojeva.

Oskudica je jedan faktor. Casio kaže da će ove godine proizvesti samo 5000 komada. Nostalgija je nešto drugo; S100 obilježava 50. obljetnicu prvog elektroničkog stolnog kalkulatora. Ipak, važnija od bilo koje od ovih činjenica sama po sebi je kombinacija stila, povijesti i najboljeg u klasi (iako netipično jednokratnog) modela S100. To nije nešto što koristite, to je nešto što prikazujete. Ili barem jest ako imate dovoljno novca i dovoljno žudnje za kalkulatorom da to učinite.

Dok je Fire tablet izričito dizajniran da dođe u što više ruku, S100 postoji isključivo radi vrlo male niše. To je kolekcionarski predmet, trofej za ljubitelje kalkulatora i obožavatelje Casio. Nema ih puno, ali ih i ne mora biti.

Nemojte, međutim, brkati "kolekcionarsko" s "antiknim", ili barem predvidite da će se S100 isplatiti u budućnosti. "Mnogo od onoga što je vrijedno u bilo kojoj tehnologiji je biti prvi", objašnjava Gary Piattoni, procjenitelj antikviteta koji gadgete i tehnologiju ubraja u svoja područja stručnosti. "Trebali biste obavljati ove kupnje jer su to nešto što vas stvarno zanima... Nikada ne razmišljajte o tome kao o potencijalu ulaganja."

Ipak, kao potencijal za draženje oka, vrhunski je.

Tablet od 50 dolara koji je vjerojatno prilično dobar. Kalkulator od 220 dolara koji ne može puno učiniti. U određenom svjetlu - a možda i u bilo kojem svjetlu - oboje se čine pomalo ludima. Ipak, to je vrsta ludila koja ispunjava najsjajnija obećanja tehnologije. Pretjerano za svaku nišu; prozor u budućnost bez obzira na proračun.

 

Ukratko o kalkulatoru.eu.org

Author & Editor

---------------- -------------Free ADS-- ----- ----- -----------Free ADS -------- - - - - - -Free ADS - - - - - - - -

Istaknuti post

Hakeri modificiraju, overclockiraju i reprogramiraju svoje kalkulatore

   Benjamin Moody proveo je dva mjeseca pokušavajući razbiti programski kod svog grafičkog kalkulatora TI-83, proces koji je uključivao pr...