Popularni postovi

Kalkulator Casio Prizm ucrtava jednadžbe na fotografije

StjepanBan

Još 1985. Casio je na tržište iznio prvi grafički kalkulator, fx-7000G. Nekoliko godina kasnije, krenuo sam na koledž prema diplomi inženjera i odabrao sam jednu. Najbolja kupnja za obrazovanje koju sam ikada napravio. U to vrijeme bilo mi je zapanjujuće imati kalkulator s grafičkim LCD zaslonom u koji se […]


 

U to vrijeme bilo mi je nevjerojatno imati kalkulator s grafičkim LCD zaslonom u koji sam mogao priključiti linearne jednadžbe, a koji bi ih zatim vizualno prikazivao. Mogao sam pratiti naprijed-natrag kroz krivulje i pronaći točke infleksije ili mjesta gdje su presijecale zadanu os. Ukratko, stvar me provela kroz više od jednog naprednog razreda računa, jer dok su svi ostali ludo udarali brojeve putem obrnute poljske notacije, ja sam s matematikom komunicirao grafički. Bio je to komadić budućnosti.

Brzo naprijed do sada. Zanimljivo, sami znanstveni kalkulatori nisu se toliko promijenili tijekom godina. Iz jednog razloga - u obrazovanju, oni moraju biti prilično zatvoreni kako bi bili sigurni da ljudi koji polažu standardizirane testove ne mogu varati s njima kao što mogu s bežično povezanim telefonima i tabletima. Iz još jednog razloga, izvrsni su u svom vrlo specifičnom skupu zadataka. No čini se da Casiov novi PRIZM ide korak naprijed.

Na mnogo načina, nije toliko različit od fx-7000G koji sam imao u kamenom dobu. Ima sve osnovne funkcije znanstvenog kalkulatora. Programabilan je. Radi sve one cool grafičke stvari koje sam koristio uz svoju testnu knjižicu s dlijetom i kamenom pločom. Ali postoji nekoliko stvarno cool novih obrata. Na primjer, zaslon je sada u boji. Nije velika stvar, ali lijepo. Međutim, sada možete uvesti slike u kalkulator i tu stvari postaju futurističke.

Super stvar je ovo: možete uvesti sliku u kalkulator, a zatim prekriti točke na slici kako biste pronašli jednadžbu bilo koje linije ili krivulje na slici. Iako je to možda nešto moguće postići pomoću računala i nekog vrlo specifičnog softvera, to do sada nije bilo nešto što bi ručni kalkulator mogao učiniti.

 Super stvar je ovo: možete uvesti sliku u kalkulator, a zatim prekriti točke na slici kako biste pronašli jednadžbu bilo koje linije ili krivulje na slici. Iako je to možda nešto moguće postići pomoću računala i nekog vrlo specifičnog softvera, to do sada nije bilo nešto što bi ručni kalkulator mogao učiniti.

Ima toga još naravno. Ima osnovnu funkcionalnost proračunske tablice. Postavit će se kao uređaj za pohranu na vaše računalo (nažalost, samo Windows za uključeni softver). A tu su i učionički alati više razine za njihovo korištenje s nastavnim planovima i programima matematike. S druge strane, to zapravo neće impresionirati vašu djecu. U doba iPhonea i Androida, sučelje je poput zadnje generacije Blackberryja (nije slam za Casio, iako bi moglo biti za RIM). Ali kao obrazovni alat, prilično je zgodan, a budući da ih možete pronaći za manje od 100 USD bez 2-godišnjeg paketa mobitela, to je komad tehnologije koji bi vaša djeca mogla nositi sa sobom kroz srednju školu i fakultet. 20 i nešto godina kasnije, još uvijek imam svoj fx-7000G, i još uvijek radi kao dio budućnosti.

 

Ukratko o kalkulatoru.eu.org

Author & Editor

---------------- -------------Free ADS-- ----- ----- -----------Free ADS -------- - - - - - -Free ADS - - - - - - - -

Istaknuti post

Hakeri modificiraju, overclockiraju i reprogramiraju svoje kalkulatore

   Benjamin Moody proveo je dva mjeseca pokušavajući razbiti programski kod svog grafičkog kalkulatora TI-83, proces koji je uključivao pr...